over mij

mijn naam is Anna.

In juli 2014 ben ik eindelijk begonnen met tekenen. In eerste instantie elke dag. Nu teken ik wanneer ik wil en dat is bijna elke dag.

Gewoon een beetje freewheelen, lekker spelen met inkt en papier, zeker tot 1 mei 2015.

1 mei 2015 is voor mij een ijkpunt of ik dan voldoende genezen ben van Chronische Vermoeidheid om niet meer Chronisch Ziek te zijn maar Iemand met een Bepaalde Leefstijl. Vrij zijn van moeten, stappenplannen, termijndoelen en ambities is een belangrijk onderdeel van mijn gezond worden. Ik moet nog veel oefenen. Nog heel veel oefenen. Ik verwacht dan ook zeker een paar keer uit te glijden en al hele kinderboeken te plannen voordat ik me herinner dat dit blog is om lekker te frunnikken met inkt en penseel, zeker tot 1 mei.

Wat ik leuk vind om te tekenen zijn katten en sprookjes. Ik hou van anders kijken naar de bekende sprookjes.

De stijl die makkelijk uit mijn penseel glijdt is helemaal niet de stijl die ik het mooist vind. Grappig is dat. Daar speel ik ook mee, met mijn niet-liefde voor mijn stijl. Ik oefen in die stijl gewoon laten gebeuren want alleen zo kan hij zich ontwikkelen. Het is daarom heel fijn als bezoekers en vrienden me laten weten dat zij de tekeningetjes wel waarderen. In juli 2014 hebben een aantal mensen dat gedaan en dat soort comments ploppen in mijn hoofd als ik mijn penseel pak. Dat is fijn.

25-enjoying-life-2

dit is Roodkapje

Meestal werk ik als volgt:

 • simpele tekening in potlood
 • inkten met Indische inkt en een fijn penseel: Rosemary & Co, series 401, maat 0. Dit is een heel dun penseeltje in een mix van marterhaar met nylon. Het is heel belangrijk dat de inkt niet vastklont in de mouw van de penseel, daarom was ik hem meteen uit en maak hem ook regelmatig schoon met penseelschoonmaakspul.
 • potlood uitgummen
 • scannen
 • frunnikken met Photoshop

ik heb ervaring met Japanse penseeltechnieken, Sumi-é, en daarom vind ik het ook leuk om gewoon uit de vrije pols te schilderen. Zonder potloodlijnen. Ook zit ik vaak te hannessen met kleuren in Photoshop en vind het vrijer om met waterverf te kleuren. Ik gebruik hele goedkope waterverf en een prutpenseel nog van de middelbare school, alleen maar om mijn controle freak aan het lachen te krijgen.

Mijn papier is ook goedkoop. Gewoon van de HEMA ofzo. Ik weet pas of ik er mee kan werken als ik mijn penseel erop zet: het papier moet een beetje glad zijn zodat de vezels niet de inkt van de lijn wegslorpen. Zoals je ziet gebruik ik echte vakmanstaal.

Is er iets anders dat je graag wilt weten stel dan je vraag in de comment

3 Comments

3 thoughts on “over mij

 1. Ik dacht altijd da je het groot moes maken, omdat je anders geen horizon had om naar toe te werken. Dat het belangrijk moest zijn omdat je er dan voldoende energie in wik steken.

  Dat bleek bij mij niet te werken.

  Groot zorgde er voor dat er te veel van af hing. Bijvoorbeeld eigenwaarde.

  Dat haalde het plezier er uit.

  Intussen is mijn theater weer iets kleins waar ik van kan genieten. Mijn eigenwaarde is er niet meer van afhankelijk.

  Ik wens je veel genieten van je tekeningen, want ze zijn ontroerend mooi!

  Dit laatste weet ik niet, maar ik vermoed dat je tekeningen de plek krijgen die ze verdienen, nu je het ‘grote’ los kunt laten.

 2. Hallo, wat een leuke katjes maak jij! Ik zoek een mooie illustratie van Ali Baba en de 40 rovers..Zie dat je van sprookjes houdt! Wellicht heb jij ooit zoiets gemaakt…Ik wil de klas inspireren, ben bezig met een theatervoorstelling. Groetjes en keep up the good work!

leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s