Kijkdoos half af

ik ben een kijkdoos aan het maken, een Sprookjeskijkdoos om te laten zien in het Anton Piek Museum. Dan mag je gratis naar binnen en de sprookjestentoonstelling bekijken. Maar ik doe het vooral omdat het zo’n leuke aanleiding is om met sprookjes bezig te zijn en in 3D te werken.

Dit was de schets vanmorgen:
kijkdoos Jaak en de Bonenstaak schets Jack beanstalk peepshow shoebox diorama

Duidelijk een bonenstaak die naar de wolken groeit waar de reus zijn kasteel heeft. Ik speel met perspectied, dat kasteel ligt bijna horizontaal naar voren geklapt.

En dit is het resultaat vanavond:
kijkdoos Sjaak en de Bonenstaak Jack and the Beanstalk in progress

Een boerderijtje, ook met waanzinnig perspectief.

kijkdoos Sjaak en de Bonenstaak Jack and the Beanstalk in progress

De staak en het kasteel in de wolken. De schoenendoos staat met de lange kant omhoog.
Morgen nog een dag perfectioneren (er moet nog een geit bij en kippen en de bonenstaak moet wat blaadjes krijgen en nog vastgezet worden). De draden op de staak zijn bijna allemaal zelfgesponnen. Maar de wolk is geen wol, maar Fiberfill. Ik dacht dat er misschien kijkers allergisch zouden kunnen zijn.

De staak is met acrylverf geverfd, het zoog zoveel pigmenten op dat ik niet mijn dure waterverf wilde gebruiken. Ik heb 10 jaar lang mijn acryl-potten niet open gehad (overspannen met de fulltime kunstacademie gestopt en daarna ziek geworden) en ik maakte ze vandaag open en de verf is nog helemaal goed! Plastic Fantastic.

Toch niet zo sympathiek als 10 jaar geleden. Het stinkt, het droogt in een plastic film op en de kleuren zijn …hard. Niet subtiel.

In de wolken zit een kartonnen grid wat de staak vasthoudt en waar het kasteel uit omhoog (naar voren) klapt en waar de Fiberfill doorheen gevrut zit (jargon). Ik dacht om de zijwanden nog te versieren. Vogels erop schilderen. Misschien een luchtballon.

kijkdoos Sjaak en de Bonenstaak Jack and the Beanstalk in progress
(wat is die Sjaak eigenlijk een rotjongen, beetje inbreken bij de reus en dan z’n geld, kip en harp stelen. Tja, in sprookjes is een reus per definitie een slechterik die je slecht mag behandelen. Je reinste reuzen-discriminatie, dat is het.)

PS. ik heb online Anton Pieck illustraties zitten bekijken en ook de site over het bedenken en uitbeelden van de sprookjes van de Efteling: Eftepedia. Enge bedoeling. Als kind al de kriebels gekregen van de geanimeerde mensfiguren. Doornroosje die daar ligt te ademen! BRRRR!

Nu mezelf weer de griezels gegeven, door online te lezen.
Ik ben benieuwd of, als ik de Anton Pieck illustraties van de bekende sprookjes in het echt zie, of dat dan een beetje weg-ebt. Overmorgen als het goed is.

Advertisements

3 thoughts on “Kijkdoos half af

  1. Super idee, daar kan je echt allerlei ideetjes op loslaten binnenin. Hij wordt hartstikke leuk!
    Vroeger waren sprookjes nog veel gruwelijker, heb ik begrepen, ‘t goed/kwaad werd nadrukkelijker aangezet. Ze zijn -ik denk door de Grimm broeders- wel wat verzacht en voor de tere zieltjes van tegenwoordig geschikter gemaakt 😉
    En anders creëer je zelf gewoon een sprookje. In een schoenendoos :- ))

leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s