kaartje voor moeder van Tui

Ik stuur de moeder van “Tui” een kaartje omdat ze me haar luxe breinaalden in de goede maat had uitgeleend.
Tui is de naam van het kind dat ze draagt totdat hij/zij geboren wordt.
Tui is ook een vogel in Nieuw Zeeland die prachtig zingt en het is waar de papa en mama van Tui een fantastische tijd hebben doorgebracht.

Ik gebruikte weer Sumi-e technieken en was aan spelen met het kwastpenseel en kleuren. Dit is leuk zeg, werken nat in nat. Terwijl de ogen en belangrijke details als vastliggen in watervaste inkt.

tui-1

De kaart heeft in het echt meer contrast en ook intensere kleuren. Maar ik zit vandaag wat te hannessen met hoe ik iets goed op de foto kan krijgen en daarna goed op internet. Via de computercamera is dus niet zo’n goed idee…
In eerste instantie had ik geen gekleurde achtergrond. Maar de tui leeft tussen het groen en Nieuw Zeeland is het Land van Enorm Groen.

Ook komt de tekening beter uit met een kleur erachter, als was het maar de opvallende witte bef die deze vogel heeft. Ik laat hem toch even zien zonder achtergrond want je ziet de tekening als geheel wat beter:

tui

Het leuke van het (goedkope) waterpenseel is dat het wel een sumi-e achtige punt heeft: hij veert terug als je de druk vermindert waardoor je dun-dik-dun in één streek kan doen. Ook kun je hem met verf laden als een sumi-é-penseel: intens aan de punt en meer waterig in het bolle gedeelte. Als je dan een streek maakt krijg je aan één kan donker. Dat heb ik bij de vleugels van de tui gedaan.

In zijn nek heeft de tui witte krulveren, die ga ik er zo nog in tekenen, als hij goed droog is, met droge, witte verf. Spannend want dat heb ik nog nooit gedaan.

En maar eens nadenken welke combinatie van apparaten leidt tot goede resultaten. Want dat zeg ik, hannessen: tui-2

 

 

 

 

 

ps wat ik vergat te zeggen: met mijn echte, dure, sumi-e penselen wil ik niet op gewoon papier werken, daarvan slijt de natuurharen punt te snel. Die is alleen voor zacht glad rijstpapier.

Ook is het beter om die penselen niet voor zomaar elke verf te gebruiken. Het best is (gekleurde) inkt, die er ook weer uitspoelt. Daarom is deze syntethische kwast een uitkomst voor mij.

Advertisements

2 thoughts on “kaartje voor moeder van Tui

  1. Hij is hartstikke mooi!

    Die tweede foto trouwens ook; de lichtval, de gerichte zachte blik, de milde smile… sweet!

leave a reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s